Veranderingen van 1 januari 2019

Veranderingen van 1 januari 2019

Veranderingen van 1 januari 2019

Er is per 1 januari 2019 een wijziging doorgevoerd op financieel gebied. Maar wat zijn de gevolgen voor een gemiddeld gezin dat in Nederland woont en voor de ondernemer? Kunnen wij nog wel boodschappen doen bij de Albert Heijn, of moeten we extreem besparen? Want wat zijn de eventuele gevolgen voor jou? Lees verder zodat je in het uiterste geval goed voorbereid bent en precies weet wat je wel en niet kunt uitgeven. Moet je besparen, of niet? Voor professionele hulp kun je altijd aan de bel trekken bij Finsens!

1. Zorgverzekeringen en zorgtoeslag

De zorgverzekeringen zijn duurder geworden. Om je tegemoet te komen, ontvang je mits je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, meer zorgtoeslag op je rekening. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je tot €4-, meer aan zorgtoeslag. Voor meerpersoonshuishoudens is dat tot €16-,.

2. Energiekosten stijgen

Doordat de belastingen gestegen zijn, betaal je meer voor de energie die je gebruikt. Zo gaat de energiebelasting op aardgas omhoog en betaal je minder voor elektriciteit. Maar dat is nog niet alles. Ook krijg je minder korting op je energienota. Alles bij elkaar opgeteld betaalt een gemiddeld gezin in 2019 ongeveer €130-, meer voor de energierekening.

3. Minimum(jeugd)loon

Het minimumloon en minimunjeugdloon zijn gestegen.

4. Inkomenstenbelasting

De meeste mensen hoeven minder belasting te betalen, doordat de tarieven gewijzigd zijn. Belastingadvies nodig? Schakel de deskundige hulp in van de medewerkers van Finsens.

5. Lage BTW stijgt

Je betaalt meer voor je boodschappen, een boek of een bezoek aan een museum. De lage BTW is namelijk met 3% gestegen, van 6% naar 9%. Hierdoor is een gemiddeld huishouden jaarlijks €300-, duurder uit dan voorgaande jaren.

5. Handhaving Wet DBA

Ben je zzp’er? Dan krijg je van de regering uitstel van de handhaving van de Wet DBA. Tot 1 januari 2020. Maar wat houdt dit precies in? Dan krijg je van de Belastingdienst geen boetes als je als opdrachtgever een zzp’er inhuurt. De Belastingdienst treedt daarentegen wel op tegen zogenoemde kwaadwillenden.

6. AOW

Eerder was de AOW leeftijd 66 jaar. Deze is verlengd met 4 maanden. Daarnaast is de AOW-uitkering gestegen én is de maximale ouderenkorting gestegen met €178-,.

7. Klein pensioen

Heb je een klein pensioen en stap je vanaf 2019 over naar een andere werkgever met een andere regeling? Dan gaat je reeds opgebouwde pensioen gewoon mee naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Dit geldt echter niet voor iedereen, maar alleen voor mensen die na 1 januari 2018 tot €474,11 aan pensioen hebben opgebouwd bij de vorige werkgever. Als je een pensioen kleiner hebt dan €2-, per jaar en overstapt naar een andere pensioenuitvoerder, dan vervalt deze.

Op zoek naar een financieel adviseur?

Hierboven las je een greep uit de veranderingen per 1 januari 2019. Daarnaast vonden er nog meer wijzigingen plaats op het gebied van kinderbijslag, eigen risico, hypotheekrente, partnerverlof, en nog veel meer! Wil je meer weten en wil je de hulp inschakelen van een financieel adviseur? Neem dan eens contact op met de professionals van Finsens. Ben je in de problemen beland en weet je niet meer hoe je je budget op orde krijgt? Schakel Fimar in.

Reageren is niet mogelijk.